Hoppa till sidans innehåll

Coronavirus, covid-19 - Rekommendationer kring ungdomsverksamheten

13 MAR 2020 07:30
IF Olympia följer Folkhälsomyndigheten rekommendationer. Som förening försöker vi hålla en balanserad ton utifrån Folkhälsomyndigheten rekommendationer samtidigt som vi eftersträvar en så trygg miljö som möjligt för våra spelare och ledare.
  • Uppdaterad: 13 MAR 2020 07:30

Folkhälsomyndigheten har ökat riskbedömningen till mycket hög smittorisk då risken för spridning i Sverige till annat än personer i nära relationer till mycket hög.

 Rekommendationer kring ungdomsverksamheten

Idag finns inga förbud eller riktlinjer från Folkhälsomyndigheten kring verksamhet som liknar vår fotbollsverksamhet i ungdomslagen, vilket gör att vi inte har några riktlinjer om att ställa in verksamheten. Dock så gäller folkhälsomyndigheten rekommendationer att alla som på något sätt misstänks ha smitta eller risk för smitta i familj eller närhet,  eller som har besökt områden med omfattande smitta avstår från verksamheten.

Klubbens allmänna riktlinjer är att aldrig träna om man känner sig sjuk.

Föräldrar som har sjuka barn ska hålla dem hemma från träningen tills att de är friska igen.

Likaså ska man inte ta med eventuella sjuka syskon till träningen.

Personer som tillhör någon av riskgrupperna avråds från att närvara vid inomhusträningar pga. risken för eventuell smitta.

Riksidrottsförbundet (RF) har för närvarande inte utfärdat några särskilda anvisningar utöver Folkhälsomyndighetens egna.

RFs information om riskbedömning hittar man här: https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/informationefterfolkhalsomyndighetensforandraderiskbedomning

Aktuell information om Coronaviruset hittar man på Folkhälsomyndighetens hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

Coronaviruset sprids på samma sätt som övriga vanliga virus och spridningen förebyggs på samma sätt. God handhygien är ett effektivt sätt att förebygga smittspridning.

Det är en god idé att minimera onödig kroppskontakt genom att t.ex. inte ta varandra i hand när man hälsar, eller att göra ”give-me-five” eller andra liknande aktiviteter under träningen som innebär att man får kroppskontakt via händerna.

Vattenflaskor är potentiella smittspridare som bör hållas åtskilda från andra än den som dricker ur den.

Däremot om ni som ledare för ett ungdomslag känner att ni vill ställa in lagets verksamhet tillsvidare så stöttar vi er i detta beslut.

IF Olympia uppmanar alla som nyligen kommit tillbaka från resor från Iran, Italien, Kina, Sydkorea och Österrike att stanna hemma i 14 dagar för att säkerställa att inga symptom uppstår. Denna åtgärd genomför vi för att visa hänsyn till alla i lagen och särskilt till våra ideella ledare ute i träningsgrupperna.

Är du orolig för att bli smittad går det bra att stanna hemma.
IF Olympia säger att all frånvaro kopplad till viruset är lika med giltig frånvaro och ska inte påverka framtida kallelser eller liknande. Se till att ha en bra kommunikation med dina ledare om att du stannar hemma och varför.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten:

En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Har du frågor om coronviruset som orsakar sjukdomen covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är granskad och godkänd av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

1177 Vårdguiden har också uppdaterad information om coronaviruset och sjukdomen covid-19

Styrelsen IF Olympia

Skribent: Ronny Forslöf
Epost: This is a mailto link

HUVUDPARTNERS


STÖD OSS

Vi sammarbetar med

 

räknare
räknare

Postadress:
IF Olympia Farsta
Farstaängsvägen 1
12346 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info