Hoppa till sidans innehåll

1910-talet


Vår klubbmärke

IF Olympia historia Här är IF Olympia historia år för år. Hemsidan vill tacka de som bidragit med bilder, fakta och rättelser.

Vi efterlyser mer material,har ni något hemma, Skicka in material det ni hitta därhemma.kontakt@ifolympia

 

Första fotbolls serien 1910
Inför målet att få deltaga i Kvalifikations serien (klass 3). Det blev serieseger efter tio vinster och en oavgjord match. För den segern erhöll vi en utomordentligt vacker pokal av äkta silver. Segern befäste vårt rykte och vi uppmärksammades inte bara av supporter som gynnade oss med gåvor och hejarramsor utan även av värvare (! ).

 

1910
Det kom fram förslag om samarbete och en kväll på höstsidan 1910 samlades utvalda representanter från Sture och Olympia på konditori Tysta Marie vid Regeringsgatan för dryftande av ett samgåendeFrån bägge hållen fanns det egoistiska intressen. Sture  ville ha bredd på föreningen genom allmänna idrotten och representativa personer, vilka kunde . Tillföra föreningen en viss prestige utåt och Olympia å sin sida räknade med ett gott fotbollslag. Då, liksom nu skapade ett bra fotbollslag intresse som gav klubben reklam och kanske någon gång också pengar, som ju alltid är nödvändigt för finansiering av en Idrottsförening, vilken är rik på uppslag men fattig på guld. Vid nästa sammanträffande, också på Tysta Marie, beslöts om ett samgående och föreningens namn blev Idrottsföreringen Olympia.

 

Klubbnamnet Olympia 
Hur korn vi då att kalla oss Olympia, ett namn som säger så mycket och erinrar oss a hellenernas bragder på Athenarnas rännarbanor och framför allt på Olympiaderna.Jo, det fanns redan en Idrottsförening Olympia, vars medlemmar huvudsakligen bestod av pojkar från Jakobs Realskola vid Regeringsgatan. Föreningen hade både fotboll och allmän idrott på sitt program och leddes på ett utomordentligt sätt av sin- ungdomliga ,styrelse.

 

Avgifter
Inträdesavgift 10 öre
Beträffande medlemsavgiften från gick vi nog veckoavgiften å 10 öre till en medlemsavgift av 50 öre, det förenklade ju arbetet en del.


Klubbmärke
Olympia förutvarande märke skulle behållas. Förslagsställare till märket var konstnären och maratonlöparen Ivar Lönnberg. 
Se klubbmärket längre ner på sidan. 

Klubbdräkt
Olympias tävlingsdräkt, vinröda tröja och vita byxor skulle bestå. Den mycket omtalade smutsbruna färgen på ett"ställ" tröjor berodde på ett leveransfel hos Lanbergs Sportmagasin. När dessa tröjor skulle lösas ut så fanns ingapengar utan vi fick lämna i pant en "guldrova från farfars tid, Det var Nisse Still som ordnade denna saken.


Allmän Idrott
Sektionen var mycket livaktig och vi inbjud också till tä.vlingar, i allmänhet i samband med fotbollsmatcherna.Våra terränglöpningar avhölls vid Marieberg. Löpningar intresserade. oss nog mera än hopp och kast. Bland alla löparna kommer jag särskilt ihåg N Foberg, G Falk, L Koirnströrn och R Svensson. En god långdistanslöpare var  Ivar Lönnberg. Vid första kvalificeringen för maratonlopp vid Olympiska Spelen 1912 i Stockholm blev  Lönnberg tvåa på tiden 2.39.51.1. (Gustaf Törnros segrade på tiden 2.31.44.5). Vid andra uttagningen rådde en besvärlig hetta som tvingade många av deltagarna att utgå, däribland Lönnberg ( och Gustaf Törnros).Alex Ahlgren från Göteborg segrade. Ivar Lönnbergs placering i maratonloppet vid OS var nog rätt blygsam.En tropisk värme rådde under dagen och sydlänningarna trivdes. Vårt svenska hopp, Jacobsson, blev bästa europé på 8:e plats.

Ivar Lönnberg flyttade sedan till Paris för utvecklande av sina konstnärliga talanger. Han slutade sina dagar år 1918 bland franska vänner i en skyttegrav på västfronten. 

 

Vår klubbmärke

 


Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:04 Skribent: Ronny Forslöf

HUVUDPARTNERS


STÖD OSS

Vi sammarbetar med

 

räknare
räknare

Postadress:
IF Olympia Farsta
Farstaängsvägen 1
12346 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info