Hoppa till sidans innehåll

6. Inget barn får bli utsatt för mobbning eller trakasserier


6. Inget barn får bli utsatt för mobbning eller trakasserier

VAD BETYDER DET? 
Mobbning är när någon försöker trycka ner dig, frysa ut dig eller få dig att må dåligt. Det finns många olika sorters mobbning. Verbal mobbning är till exempel elaka ord, skvaller, rykten, lögner och överdrifter eller hot om våld. Psykisk mobbning kan till exempel vara när någon fryser ut eller ignorerar dig, eller håller på med elaka miner, gester, suckar och blickar. Fysisk mobbning är exempelvis knuffar, slag eller tafsningar. Men det kan också vara någon som förstör dina saker, saboterar eller förföljer dig.

BRA ATT VETA
Mobbning händer inte bara före, under eller efter träning, den händer lika ofta online.

Inget barn ska behöva känna sig kränkt, trakasserad eller mobbad. Idrottsrörelsen har nolltolerans mot mobbning, så säg till – din förening ska göra allt de kan för att hjälpa dig. Mobbning och trakasserier kan bryta mot lagen och vara straffbart. 

Känner du att något inte går rätt till?

Lita på din magkänsla – känns det inte rätt så är det inte rätt. Våga säg ifrån om det inte känns bra. 

Du bestämmer vad som är okej eller inte.

Prata med en vuxen du känner dig trygg med – det är alltid bra att berätta, du ska inte vara ensam med dina känslor. Det finns alltid hjälp att få! En vuxen kan hjälpa till att prata med den som mobbar och om det är ett annat barn som är taskig så kan den vuxna även prata med föräldrarna. Det går att få stopp på mobbningen. 

Ibland känns det svårt att berätta – man kan till exempel känna ett krav från föräldrarna att ”vara lyckad”, eller vara orolig för att råka illa ut om man berättar. Men ibland behöver vi våga göra saker som vi inte tror att vi vågar för att få en förändring. Och det känns nästan alltid bättre när man väl har berättat.

Det finns lösningar – en vuxen kan behöva prata med gruppen om vad som är okej eller inte okej. Om du själv vill kan du byta tränare eller byta till ett annat lag eller en annan grupp om det finns alternativ i närheten. 

Samla bevis om du kan – ta skärmdumpar om någon skriver något taskigt, eller ta ett foto som visar om någon skadat dig eller förstört dina grejer.

Uppdaterad: 17 FEB 2018 19:53 Skribent: Ronny Forslöf
Epost: This is a mailto link

HUVUDPARTNERS


STÖD OSS

Vi sammarbetar med

 

räknare
räknare

Postadress:
IF Olympia Farsta
Farstaängsvägen 1
12346 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info