Hoppa till sidans innehåll

4. Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp


4. Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp

VAD BETYDER DET?
Ingen vuxen eller någon annan har rätt att göra något sexuellt med dig om du är under 15 år. Den som gör det bryter mot lagen! När du är över 15 år får ingen någonsin göra något sexuellt mot dig som du inte själv vill. Ett sexuellt övergrepp kan vara många olika saker, allt ifrån en våldtäkt, alltså att någon tvingar sig till att ha sex med dig, till att någon till exempel tar på dig på ett sätt som känns fel och obehagligt eller gör dig rädd. Det kan också vara att någon tittar, säger eller antyder sexuella saker till dig på ett sätt som känns obehagligt. Ingen får tvinga dig att titta på sitt kön eller något annat sexuellt – inte heller online. Ingen får fota, filma eller sprida sexuella bilder på dig mot din vilja. Och självklart får ingen göra något sexuellt mot någon som inte kan säga nej eller skydda sig, till exempel någon som är full, drogpåverkad, sjuk eller har någon funktionsnedsättning.

BRA ATT VETA
Det är alltid den som begår det sexuella övergreppet som gör fel, aldrig den som blir utsatt. Att utsätta någon för sexuella övergrepp är ett mycket allvarligt brott. Du har alltid rätt att säga nej eller stopp när det inte känns bra för dig! Även om det ”bara” är någon som vill kramas eller är vänskaplig. Det gäller även om du är tillsammans med någon, eller om du har sagt ja först.

Det är bara du som bestämmer över din kropp. Det som inte känns okej för dig är inte okej.

Lita på din magkänsla – känns det inte rätt så är det inte rätt. Våga säga ifrån, eller berätta för en vuxen du litar på, om något händer som inte känns bra.

Känner du att något inte går rätt till?

Prata med en vuxen du känner dig trygg med – om du har blivit utsatt eller om du är orolig att någon kompis eller lagkamrat har blivit utsatt är det alltid bra att berätta. Det finns alltid hjälp att få! En vuxen kan också hjälpa dig att göra en polisanmälan.

Ibland känns det svårt att berätta – det är vanligt att känna skuld och skamkänslor, och vara orolig för vad andra ska tycka, eller för att råka illa ut. Det är också väldigt vanligt att se upp till och kanske rent av tycka om den som utsatt dig för övergreppen. Men du gör rätt som berättar – det är jätteviktigt! Vad som än har hänt, så är ingenting ditt fel. Det är alltid den som begår övergrepp som gör fel.

Sök läkarvård – det kan vara svårt att veta vad exakt man varit med om, och en vanlig reaktion när man blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp är att bara vilja ta en dusch och gå och lägga sig. Men om du tror att du varit med om en våldtäkt så är det väldigt viktigt att du går direkt till en vuxen som du litar på och berättar vad som hänt – hur hemskt och jobbigt det än känns. Då kan han eller hon exempelvis följa med dig till en akutmottagning, vårdcentral eller ungdomsmottagning. Personalen där kommer hjälpa dig och ta väl hand om dig.

Uppdaterad: 17 FEB 2018 19:49 Skribent: Ronny Forslöf
Epost: This is a mailto link

HUVUDPARTNERS


STÖD OSS

Vi sammarbetar med

 

räknare
räknare

Postadress:
IF Olympia Farsta
Farstaängsvägen 1
12346 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info