Hoppa till sidans innehåll

Nya spelformer 2019


Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1 januari 2019 ska alla distrikts och föreningsarrangerade tävlingar och matcher använda de nya nationella spelformerna för barn- och ungdomsfotboll.

Denna sida kommer beskriva hur barn- och ungdomsfotboll ska bedrivas i Stockholm.
Vi har anpassat texten så att vi på ett övergripande sätt, för en uppfattning vilken spelform vi kommer att spela med vårt P09-lag,P08-lag &P07

Texten är hämtad ifrån Stockholms fotbollsförbund informationshäfte 7 mot 7 fotboll |Ladda ner
häfte här|

Här kan du även ladda ner Svenska fotbollsförbundets informationsfolder 7 mot 7
|Ladda ner foldern här|

Syfte

I arbetet med nya spelformer har den övergripande tanken varit att bland annat tydliggöra matchens betydelse, planens yta i kombination med antalet spelare. Om barnen får möjlighet att röra bollen ofta och ta många beslut har det en positiv påverkan på deras utveckling av fotbollens färdigheter och deras spelförståelse. Den kombinationen skapar bästa möjliga förutsättningar för passion för fotboll med ett livslångt intresse och fler spelare spelar längre.

Från barnkonvention till spelarutbildning

Det synsätt som genomsyrar spelarutbildningsplanen är detsamma som i Fotbollens spela, lek och lär och bygger på ett barnrättsperspektiv, med utgångspunkt från FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). Det innebär att barnets bästa alltid sätts i första rummet och att utgångspunkterna är barns rättigheter och lika värde.

Målsättning med spelformen 7 mot 7

Matchen ska vara ett lek- och glädjefullt tillfälle där utgångspunkten är barns behov. Alla spelare ska ges bra förutsättningar för att kunna utföra många fotbollsaktioner som till exempel att passa, dribbla och skjuta.
Sådana förutsättningar är bland annat planens storlek och antalet spelare.

Bättre förutsättningar
Jämnare matcher
Roligare och bättre spel
Alla ska få vara med

Varför mindre spelplaner?

Med en barnanpassad plan kan spelarna hålla ihop laget och fördela sig jämnare över planens totala yta. Dessutom blir det mer beslutsfattande och fler bollkontakter per barn.
7 mot 7 ålder 10 - 11 år (liten) 50x30
7 mot 7 ålder 12 år (Stor) 55x35

Varför ”retreat line”?

För att stimulera speluppbyggnad med korta passningar, medverkar regeln med retreat line till att målvakten ostörd kan rulla ut bollen till en medspelare. Först när bollen är i spel får en motspelare sätta press på bollhållaren eller markera en icke bollhållare. Nu skapas möjligheter för ett tryggt kortpassningsspel, från spelyta till spelyta. Retreat line markeras 7 m från mittlinjen

Varför inte målvaktsutspark förrän vid spel 9 mot 9?

Denna regel har ett samband med regeln om retreat line. Eftersom det finns många spelbara medspelare nära målvakten finns det ingen anledning att göra en chansartad utspark högt upp på planen. Att endast målvaktsutkast är tillåtet gör att fler spelare blir delaktiga i speluppbyggnaden och får möjlighet att utvecklas.

Varför får ett lag som ligger under med fyra mål eller fler sätta in ytterligare en utespelare?

Om ett lag leder med fyra mål eller fler, visar det att skillnaden mellan lagen är alltför stor. Detta gynnar varken laget som leder eller det som är i underläge. Det ena kommer att sakna utmaningar och det andra ledsnar och tappar motivationen. Därför är det tillåtet för laget i underläge att sätta in ytterligare en utespelare tills ställningen eventuellt blir lika.

Varför längre speltid?

Barn och ungdomar i åldern 6-14 år har generellt träningspass som varar 60-90 minuter. Eftersom matchtiden tidigare varit betydligt kortare har denna nu successivt utökats. Matcherna spelas dessutom i tre perioder med speltidsgaranti för spelarna. Varje barn eller ungdom bör spela totalt två halvlekar, det vill säga två tredjedelar av matchen. Detta kan man lätt uppnå om antalet avbytare varierar från två till fyra, beroende på spelform. Ibland kan det dock av praktiska skäl vara motiverat att ha fler avbytare.
Speltid 3 x 20 min

Skillnader jämfört med 7 mot 7-fotboll som vi spelar i Stockholm idag

Mindre spelplan (nu: 60x40 m)
Mindre straffområde (nu: 29x12 m)
Retreat line (nu: ingen retreat line)
Sätta in extraspelare vid fyra måls underläge (nu: ingen extraspelare)
Längre speltid (nu: 2x20 eller 2x25 min)
Straffpunkten (nu: 7,5 m)
Inspark (nu: med spark valfritt i straffområdet)
Ingen målvaktsutspark (nu: får man göra)
Utvisning (nu: utvisad spelare får ej ersättas)

Regler för 7 mot 7-fotboll i Stockholm 1 januari 2019

Bollstorlek: 4

Planstorlek:
10 -11 år, liten 7 mot 7-plan: 50 x 30 m, straffområde 19 x 7m
12 år, stor 7 mot 7-plan: 55 x 35 m, straffområde 19 x 7m

Straffpunkten är 7 m från mållinjen

Målstorlek: 5 x 2 m

Speltid: 3 x 20 min
Fria byten Rekommendation: (Använd 3 avbytare och gör alla byten i paus, då får alla spela lika mycket)

Inspark: Vid inspark startas spelet genom att bollen kastas/rullas alternativt passas efter marken från valfri plats inom straffområdet av målvakten. Bollen är i spel när den är utanför straffområdet. Motspelarna måste vara bakom Retreat line tills bollen är i spel. Rekommendation: (Kasta inte bollen över mittlinjen som första passning.)

Målvaktsutkast: Vid målvaktsutkast startas spelet genom att bollen kastas/rullas från valfri plats inom straffområdet av målvakten. Bollen är i spel när den lämnar målvaktens händer. Motspelarna måste vara bakom Retreat line tills bollen är i spel. Rekommendation: (Kasta inte bollen över mittlinjen som första passning.) Målvaktsutspark är ej tillåtet.

Retreat line: Retreat line markeras 7 m från mittlinjen. Om mv väljer att sätta bollen i spel innan motståndarna har hunnit backa till retreatline, gäller vanligt spel, d v s spelet stoppas inte. Läs även Inspark/Målvaktsutkast.

Utvisad spelare får ersättas av en annan spelare.

Vid underläge med fyra mål eller mer får laget som ligger under spela med 8 spelare tills ställningen är lika.

Offside tillämpas inte i 7 mot 7-fotboll

Avståndet vid frispark och hörna ska vara 7 m mellan bollen och närmsta motspelare.

Inkast som inte utförs korrekt ska tas om av samma spelare som utförde inkastet.

Målchansutvisning tillämpas inte 7 mot 7-fotbollen.

6-sekundersregeln för målvakter tillämpas inte i 7 mot 7-fotbollen.


Förslag på linjering för en plan med måtten 105x65 meter

Uppdaterad: 20 SEP 2018 08:46 Skribent: IF Olympia Ronny Forslöf
Epost: This is a mailto link

text

HUVUDPARTNERS


STÖD OSS

Vi sammarbetar med

 

räknare
räknare

Postadress:
IF Olympia Farsta
Farstaängsvägen 1
12346 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info