Hoppa till sidans innehåll

Regel 16 > Inspark


Inspark döms när hela bollen passerar över mållinjen, på marken eller i luften efter att sist ha vidrört en spelare i det anfallande laget och mål inte gjorts.

Mål kan göras direkt från inspark, men bara på motståndarlaget, om bollen går direkt i insparksläggarens mål döms hörnspark till motståndarlaget om bollen vart utanför straffområdet.

1. Tillvägagångsätt

• Bollen måste ligga stilla och sparkas från någon plats inom målområdet av en spelare från det försvarande laget

• Bollen är i spel när den lämnar straffområdet

• Motspelarna måste stanna utanför straffområdet tills bollen är i spel

2. Regelbrott och bestraffningar

Om bollen inte lämnar straffområdet eller vidrörs av en spelare innan den lämnar straffområdet tas insparken om.

Om den som lägger insparken, efter att bollen är i spel, vidrör bollen igen innan den vidrört en annan spelare ska en indirekt frispark dömas; om insparksläggaren avsiktligt berör bollen med handen:

• en direkt frispark döms

• en straffspark döms om regelbrottet inträffade inom insparksläggarens straffområde, såvida inte insparksläggaren var målvakten, i vilket fall en indirekt frispark döms

Om en motspelare som är i straffområdet när insparken läggs, eller inträder i straffområdet innan bollen är i spel, vidrör eller försöker erövra bollen innan den vidrört en annan spelare ska insparken tas om.

Om en spelare inträder i straffområdet innan bollen är i spel och blir otillåtet angripen av en motspelare ska insparken tas om och den felande spelaren ska varnas eller visas ut beroende på regelbrottets art.

Vid alla andra brott mot denna regel ska insparken göras om.

I S:t Eriks-Cupens 5- och 7-mannafotboll gäller följande:

FÖRSTA FRI

När ett lag ska utföra en inspark, måste motståndarna backa hem till egen planhalva. Detta för att främja passningsspelet för laget som tilldömts insparken. Så fort insparken lagts får motståndarlaget lämna sin egen planhalva och försöka vinna bollen. Detta gäller i samtliga 5-mannamatcher som spelas i S:t Eriks-Cupen.

5-manna F/P 8-9

Inspark får utföras var som helst inom straffområdet med spark på liggande boll eller med ett utkast från målvaktens händer. Bollen ska lämna straffområdet innan den är spelbar för någon spelare. Motståndarna skall backa hem till egen planhalva. Det är domarens ansvar att se till så att ”första fri” fungerar på ett bra sätt. Om domaren bedömer att motståndarna inte backar tillbaka tillräckligt, skall domaren tydligt instruera dessa och därefter låta insparken ske.

Väljer spelaren som utför insparken en snabb igångsättning innan motståndarna har hunnit tillbaka mot mittlinjen skall domaren låta spelet fortgå.

När bollen är i spel får målvakten endast sätta igång spelet med hjälp av en spark på liggande boll eller med hjälp av ett utkast. (Bollen är spelbar för motståndarna om målvakten väljer att lägga ner bollen på marken).

Målvakten får inte göra en så kallad ”utspark”. Skulle detta göras får målvakten sätta igång spelet på nytt och på ett riktigt sätt.

7-manna F/P10-12
 Inspark får utföras var som helst inom straffområdet med spark på liggande boll.

Motståndarna skall minst vara 5 meter från bollen och utanför straffområdet. Bollen ska lämna straffområdet innan den är spelbar för någon spelare.

(Om målvakten fångar bollen med händerna under spelets gång får målvakten kasta eller sparka ut bollen på valfritt sätt.)

Om en motspelare till det lag som lägger insparken inträder för tidigt i straffområdet kan domaren låta spelet fortsätta om motspelaren inte inverkat på spelet.

Uppdaterad: 17 JAN 2018 08:34 Skribent: Ronny Forslöf
Epost: This is a mailto link

text

HUVUDPARTNERS


STÖD OSS

Vi sammarbetar med

 

räknare
räknare

Postadress:
IF Olympia Farsta
Farstaängsvägen 1
12346 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info