Hoppa till sidans innehåll

"Oktoberbollen" 9-9:spelcupen 19-20 oktober 2019

01 NOV 2019 07:11
Tankar och planering av att delta och pröva vingarna i en cup för 9-9:spel väcktes redan efter våra ungdomslags sommaruppehåll.
  • Uppdaterad: 01 NOV 2019 07:11

Bakgrund:

Tankar och planering av att delta och pröva vingarna i en cup för 9-9:spel väcktes redan efter våra ungdomslags sommaruppehåll.

Och när de sista matcherna i 2019 års Sanktan för våra två lag närmade sig formades dessa  tankarna till ett samarbete mellan våra 06/07:or och 08:or.

Säsongen 2020 kommer 07-laget gå upp från 7-7:spelet till 9-9:spel men utan flera nytillskott eller 08-spelarstöd känns en sån serie rätt orealistisk med nuvarande trupp.

Första oktober inleddes träningar på hemmaplan Västboda  BP där 06/07:orna och 08:orna + några 09:or samtränade.

Samtidigt hade vi beslutat o anmält oss till 9-9:spelcupen "Oktoberbollen" i slutet av oktober. Där skulle vi under två dagar med totalt 6 matcher få pröva 9-9:spelet!

Eftersom lagen tränat på Västboda och broderligt delat på 7-7:planen (+ våra 09:or som haft en mindre yta) kändes satsningen ok och rätt naturlig (lagen har ibland blandats och/eller spelat mot varandras i kortare matcher över hela planytan, allt för att främja och utveckla ett träningssamarbete för lagens som klubbens framtida satsningar).

Lycke, Micke, Andreas, Ola, Ronny och Bosse såg till att de sex oktoberträningarna genomfördes på ett så bra sätt som planeringar, tid och kunskap gjorde möjligt.

Tror att vi alla kände och tyckte "9-9:projektet" fungerade över förväntan men att delta i en tvådagarscup med ett gemensamt 9-9:lag kändes säkert mer osäkert.

Hur som helst lördagen den 19 oktober samlades 12 st 06/07:or, 8 st 08:or, ledare/tränare, föräldrar och bilar vid Farsta Strand kl. 15.00

Spännande, lite annorlunda med olika förväntningar i luften kunde vi pricka av alla anmälda och till slut fanns även bilplats för alla ledare/spelare! TACK för det!

Lite efter kl 17 stod IF Olympias första 9-9:lag ute på Ängbys konstgräsplan för match mot Sollentuna FK/ Helenelunds 07:or. Vi formerade två 9-mannalag som fick dela på matchtiden 1x25 minuter!

Taktiken om det nu fanns en sån var att försöka hålla positionerna så gott som möjligt på den stora planen, komma ihåg "nya offsideregeln" och såklart kämpa för varandra, vara positiva och jobba hårt.....

Spelet fungerade ganska bra, vi förde spelet och skapade en hel del bra chanser så 1-0 segern kändes ok även om Sollentuna/Helenelund skapade flera farliga målchansen sista tio men utan att kunna överlista vårt försvarsspel med duktige målvakt Liam längst bak.

I andra matchen ställdes vi mot Stureby SK, en för oss välkänd motståndare. Här hade vi ett betydligt större spelövertag och  många bra målchanser så 0-0 kändes nog för de flesta som lite "orättvist".... Viktigast var dock att vi ju kände att  våra två laguppställningar fungerade bra  och att 9-9 spelet inte kraschade...

Svårast med 9-9:spelet hade vi nog med att inte centrera spelet i mitt-sektorn, ha koll på offsideregeln och att låta spelarna på plan få göra sitt bästa utan kommentarer, råd etc (det här fick vi ledare påminna om mellan matcherna!).
Måste även nämna vår målvakt i denna match, Mohamed (06:a) som föredömligt höll vår nolla intakt!

I vår tredje match mötte vi ett storväxt och lite kaxigt Högdalen AIS. Kändes som att vi blev lite tagna på sängen av deras tuffare spel och inte minst deras långbollar som deras två forwards rusade på (även svårt för domaren att se några offsider!), verkade inövat och gav dem en 3-0 seger.  Vi kände nog att vi underpresterade, hade mycket mer att ge men inte heller riktigt orkade som i de två inledande matcherna. Två av målen var dessutom av karaktären "lite oflyt".
Men en vinst, en oavgjord och en förlust klart godkänt presterat av de vinröda"!

 

Det goda resultatet innebar att vi på söndagen hamnade i den bättre 3-lagsgruppen, bl a med ny match (kanske revanschmatch) mot  tuffa Högdalen...

Med tre spelare mindre mot lördagens kunde vi ändå formera  två goda 9-uppställningar.

De två första matcherna (förluster mot Haninge och STFF) visade att vissa 07-lag tränat betydligt mer i 9-9:spelet men att de också utnyttjade detta i både spelövertag som att få/skapa många lättare målchanser... bl a flera mål vid fasta situationer!

Med två rejäla förluster men ett fortsatt kämpande Olympia ställdes vi åter mot Högdalen i vår sista match. Kändes redan innan matchen att killarna ville ta revansch, ge dem en fight från första sekund.....

Och revansch blev det! Med intensivt spel med närmarkering och med laget högt upp så  vågade och kunde vi spela ut mot de betydligt tyngre och långsammare motståndarna.  Vi fick välförtjänt 2-0 och trots att de reducerade till 1-2 med 5-6 min. kvar minskade inte vårt offensiva och aggressiva spel. Flera farliga hörnor gav till slut utdelning till 3-1 med minuten kvar - RIDÅ!

Den glädjen som visades efter domarens slutsignal var äkta Pia-glädje. Segern var ytterst välförtjänt!
Med tabellsiffrorna;  2 -  1 -  3  och 7p (4 gjorda mål mot 10 (?) insläppta) blev  slutfacit från cupens två dagar.

Vad kan eller ska v i då dra för slutsatser av detta projektförsök med blandade åldrar för ett ev kommande 9-9:spel säsongen 2020?

Den spontana känslan (i alla fall för mig!) är att våra spelare, 06/07 likaväl som våra yngre 08:or både klarar av som hävdar sig väl i 9-9:spelet (i alla fall med liknande motstånd som i denna "Oktober-cup"). Deras speluppfattning, teknik och fotbollsutveckling i stort har skötts på ett mycket bra och utvecklande sätt.  I det sociala samspelet (ex det mellan åldrarna) finns mer att utveckla, här spelar både ålder som lagtillhörighet in (hemuppfostran också va....). Det fungerade riktigt bra och tror jag bärgar för 08:or i 07-lagets 9-9:spel nästa säsong. Tillhörigheten till sitt lag är självklar men de som vill/kan och känner sig manade kommer stötta  07-laget i 9-9:spelet nästa säsong-. Många känns så mogna spelmässigt att de kommer förstärka 07-laget samtidigt som vi ju hoppas och tror att de kommer utveckla sitt eget spel i 08:laget (kanske 08/09:laget).

I klubbens spelutvecklingsplan som vi nu deltar i (med Sthm Fotbollsförbund) kommer detta samarbete lagen emellan att struktureras och planeras mera ingående - vi ledare/tränare kommer ges både tillfällen till träffar som möjligheter till att bidra med synpunkter, åsikter och kunskaper.

Vill passa på att tacka alla spelare, ledare/tränare, föräldrar och supportrar som deltog och stöttade våra duktiga adepter. Inte minst, tack till alla som med sina bilar såg till att vi kom fram till norr om stan som hem till sköna söderort (på söndagen spelade vi på Bromstens IP).

Er ordförande

Ola

Skribent: Ola Meckbach
Epost: This is a mailto link

text

HUVUDPARTNERS


STÖD OSS

Vi sammarbetar med

 

räknare
räknare

Postadress:
IF Olympia Farsta
Farstaängsvägen 1
12346 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info