Hoppa till sidans innehåll

Historian om korta dragkampen i Olympia 1912


Dragkamp 1912

Va, intresserade sig Olympia för dragkamp också… frågar sig nog läsaren. Nej, visst inte, det är snarare för oss en kuriös historia, som här återges. Stockholms-polisen slet och drog så fick vi äran av ett svenskt mästerskap och 2 poäng på Mästerskaps-standaret. Först några ord om organisationen. Sporten blev väl mest aktuell under Olympia-året 1912.

Kanske det tävlat sporadiskt och lokalt på sina ställen, men sporten var inte underställd något förbund, inte ens förbundet. För deltagandet i OS utsågs en kommitté, som tack vare Stockholms-polisen på ett hedrande sätt kom att skiljas från uppdraget.

Hur Stockholms polisen blev IF Olympia

Nå, .. hur blev vi inblandade i hela härligheten? Jo, polisen hade några stora och starka pojkar, som tycktes roade av att få vara med i OS och Polisen IF anmälde sig för deltagande. Eftersom föreningen ej tillhörde Riksförbundet och ett års karenstid efter anmälan gällde för medlemskap, så måste de skriva in sig som medlemmar i en annan förening och det blev Olympia.

Var det ordf. Paul Andersson-Waernhoff, som var förbundets representant? Han var ju med överallt.

I Olympiaden drog polisen sig fram till finalen där de mötte de populära ”London hobbies” som föregåtts av rykten om oslagbarhet. Polisen halade i alla fall hem dem och Sverige var Olympiska Mästare i dragkamp.

Sverige representerades av följande åtta starka pojkar: AL Andersson, A Bergman, JV Edman, CA Fredriksson, C Jonsson, EV Larsson, samtliga Stockholms-polisen CH Lindström i Sandhamn och A Gustafsson i Göteborg.

Efter Olympiaden stod AIK som arrangör för Svenska Mästerskapen i allmän idrott och passade tillfället att ta med dragkampen. Bäst att smida när järnet är varmt, tänkte man väl.

SM

Här kom våra färger att framträda en smula då polisen tävlade för oss och blev Svenska Mästare. Man torde kunna säga, att polisen formligen drog in Olympia för ett ögonblick i den högre idrottshistorien. De slet i hård möda och Olympia skördade äran, men … vi skall icke yvas, I Idrotts badet för den 26/8 1912 står att läsa: ”I dragkampen ställde endast Olympia, alias Stockholmspolisen och AIK (Brandkåren) upp till kamp då Örgryte uteblev.

I första omgången hade Olympia ett lätt arbete och drog upp motståndarna på mindre än en ½ minut, men i andra omgången hade Olympia lite mer arbete och kunde först efter något mer än en minut få AIK över märket”.

Svenska mästare

Det har varit omöjligt att få fullständig klarhet i vilka som blev svenska mästare, men vid uttagningarna till OS då polisen i finalen drog upp Rimbo verkstäder deltog följande 8 starka män: AL Andersson, A Bergman, JV Edman, CA Fredriksson, C Jonsson, EV Larsson, Hj T Smedberg och S Strid.

Man får väl hålla troligt att det var samma kraftkarlar som några månader senare drog hem SM-medaljerna.

Intresset för sporten har väl inte varit så stort, ty det förekommer inte något SM i dragkamp förrän 1930, samma år som dragkampsförbundet bildades.

Ja… detta var den fantastiska historien om Olympias insatser i dragkamps-sporten.

 Denna text har skrivits om i föreningens Förhistoria 1905-1914. Författare ” Valle Johaneson”

Uppdaterad: 08 DEC 2016 15:24 Skribent: Ronny Forslöf
Epost: This is a mailto link

HUVUDPARTNERS


STÖD OSS

Vi sammarbetar med

 

räknare
räknare

Postadress:
IF Olympia Farsta
Farstaängsvägen 1
12346 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info